🔥Z DOSTAWĄ JUTRO🔥
0 0 godzin 0 0 minut 0 0 sekund

Nietolerancja glutenu – objawy, wykrywanie, badania

Nietolerancja glutenu – objawy, wykrywanie, badania

Nietolerancja glutenu: czym jest?

Gluten to frakcja białek pochodzenia roślinnego, która składa się z gluteniny oraz, w zależności od rodzaju zboża, hordeiny (jęczmień), gliadyny (pszenica) lub sekaliny (żyto). Jak się okazuje, z nietolerancją tej mieszanki białek roślinnych, boryka się coraz więcej osób. Gdy organizm ma kontakt z glutenem, reaguje w sposób nieprawidłowy. Dochodzi wówczas do uaktywnienia reakcji układu odpornościowego, skierowanej przeciwko własnym tkankom. Tego typu zjawisko to właśnie gluten nietolerancja. Objawy, spowodowane reakcją immunologiczną są różne. Problem polega głównie na tym, że nieszkodliwy dla większości osób czynnik wywołuje niewłaściwą i nadmierną reakcję odpornościową organizmu, która manifestuje się różnego typu dolegliwościami. Do tej pory, opisano trzy jednostki chorobowe, które mają związek z nietolerancją glutenu. Należą do nich:

  • Alergia na pszenicę,
  • Celiakia,
  • Nieceliakalna nadwrażliwość na gluten (NCGS).

Jak sprawdzić nietolerancję glutenu, aby zyskać pewność, że dane objawy są z nią powiązane? Odpowiedź znajduje się w dalszej części tekstu.

Jak rozpoznać nietolerancję glutenu?

Osoby uczulone na frakcje białek pochodzenia roślinnego, doświadczają wielu uciążliwych dolegliwości, określanych jako nietolerancja glutenu. Jak sprawdzić czy towarzyszące im objawy, rzeczywiście są z tym powiązane? Otóż wymaga to wnikliwej diagnostyki. Najczęściej stosowane metody, obejmują testy serologiczne, których celem jest wykrycie obecności ściśle sprecyzowanych przeciwciał, a także oznaczenie we krwi hemoglobiny, żelaza oraz kwasu foliowego. Można je wykonać w laboratorium medycznym lub sięgnąć po test na nietolerancję glutenu do użytku domowego.

Jak zbadać nietolerancję na gluten w inny sposób? Kolejny etap diagnozy, może objąć testy histopatologiczne, polegające na pobraniu z jelita cienkiego próbek tkankowych. Tego typu rozwiązanie, stosuje się głównie w przypadku pacjentów, znajdujących się w grupie podwyższonego ryzyka.

Jak widać, istnieją różne sposoby na to, jak sprawdzić nietolerancję glutenu. Warto pamiętać jednak o tym, że dolegliwości ze strony układu pokarmowego, nie muszą świadczyć o tym, że dana osoba boryka się z tego typu uczuleniem. Istnieją bowiem różne przypadłości, dające podobne objawy. Dlatego też zanim podejmie się jakiekolwiek działanie np. mające na celu wykluczenie glutenu z diety, w pierwszej kolejności warto wykonać stosowne badania, żeby zyskać pewność, co dolega danej osobie.

Nietolerancja glutenu: objawy skórne

Można wymienić wiele dolegliwości, doświadczanych przez osoby borykające się z przypadłością, jaką jest nietolerancja glutenu. Objawy skórne są jednymi z nich. Zalicza się do nich m.in. rogowacenie mieszkowe skóry czyli tzw. „gęsią skórkę”. To jednak tylko jedna z bolączek, jakich mogą doświadczać pacjenci, cierpiący z powodu przypadłości typu nietolerancja glutenu. Objawy skórne, nierzadko występujące w tym wypadku, to również problemy z cerą. Często pojawia się też wypadanie włosów, problemy ze szkliwem czy osłabienie paznokci. Symptomy te, powiązane są przede wszystkim z niedoborem witamin i mikroelementów, niezbędnych w prawidłowym odżywianiu.

Nietolerancja glutenu – objawy neurologiczne

Kłopoty ze skórą to nie jedyne dolegliwości, towarzyszące chorobom, związanym z uczuleniem na frakcje białek pochodzenia roślinnego, jakim jest nietolerancja glutenu. Objawy neurologiczne to kolejne z trudności, z jakimi borykają się osoby uczulone. Do najlepiej rozpoznanych i opisanych, zaliczane jest 10 objawów nietolerancji glutenu, takich jak:

  • Bóle głowy,
  • Migreny,
  • Ataksja glutenowa (zaburzenia mowy, pamięci, koordynacji ruchowej),
  • Neuropatia obwodowa (uszkodzenie nerwów),
  • Depresja,
  • Stany lękowe,
  • Psychozy,
  • Zaburzenia równowagi,
  • ADHD,
  • Zaburzenia myślenia.

Wyżej wymienione dolegliwości to nie wszystkie, których może doświadczać osoba z przypadłością typu nietolerancja glutenu. Objawy neurologiczne mogą jednak ulec normalizacji, a nawet ustąpieniu. Warunek jest jednak jeden – podjęcie stosownego leczenia.

Objawy nietolerancji glutenu u dzieci

Uczulenie na gluten dotyczy zarówno dorosłych, jak i dzieci. Warto wiedzieć jednak, że charakterystyczne dla tej przypadłości objawy, są zależne od wieku pacjenta. W przypadku niemowląt, są to najczęściej symptomy jelitowe, takie jak: biegunka, zaparcia i wymioty. Jak objawia się nietolerancja glutenu u dzieci w starszym wieku? W ich przypadku, można zaobserwować już dolegliwości pozajelitowe, w tym przede wszystkim zmiany skórne, zaburzenia ginekologiczne, a także zahamowanie wzrostu. Jeżeli rodzic zaobserwuje u swojego dziecka niepokojące objawy, powinien niezwłocznie skontaktować się z lekarzem. Więcej ważnych wskazówek w tym zakresie, dostępnych jest w artykule: Nietolerancja glutenu u niemowląt i dzieci – najważniejsze informacje. Po jego wnikliwej lekturze, rodzic będzie wiedział, jak rozpoznać nietolerancję glutenu u swojej pociechy.

Nietolerancja glutenu: objawy u dorosłych

W poprzedniej części artykułu, wspominaliśmy o jednostkach chorobowych, jakie wywołuje nietolerancja glutenu. Objawy u dorosłych mogą być wobec tego różne, gdyż zależą od rodzaju choroby, z którą boryka się dany pacjent. W przypadku uczulenia na pszenicę, dolegliwości te pojawiają się niezwykle szybko (sekundy, minuty od spożycia pokarmu zawierającego pszenicę) i obejmują:

 

  • Układ pokarmowy (wzdęcia, wymioty, biegunki),
  • Skórę (pokrzywka, swędzenie, atopowe zapalenie skóry),
  • Układ oddechowy (duszności, obrzęk dróg oddechowych),
  • W niektórych przypadkach alergia może powodować zagrażający życiu wstrząs anafilaktyczny,

 

Kolejne objawy nietolerancji glutenu u dorosłych, mają związek z celiakią oraz NCGS. Obejmują one:

 

  • Biegunki,
  • Wzdęcia,
  • Bóle brzucha,
  • Nudności i wymioty,
  • Bóle głowy,
  • Przewlekłe zmęczenie,
  • Depresję,
  • Bezsenność,
  • Problemy skórne (opryszczkowate zapalenie skóry, choroba Duhringa),
  • Niedobory witamin i minerałów spowodowane zaburzeniami wchłaniania,
  • Utratę masy ciała,
  • Anemię,
  • Osłabienie mięśniowe,
  • Osteoporozę,
  • Zaburzenia równowagi i koordynacji (tzw. ataksja glutenowa),
  • Zapalenie stawów,
  • Zaburzenia płodności,
  • Bezsenność.

Jak widać powyżej, można wymienić liczne dolegliwości, które powoduje alergia na gluten. Objawy u dorosłych są uzależnione od choroby, z którą się borykają. Jak zatem sprawdzić, czy to, co dolega pacjentowi, ma związek z celiakią, alergią na pszenicę lub NCGS? Jakie badania na nietolerancję glutenu wykonać? Tego dowiesz się kontynuując lekturę.

Jak sprawdzić nietolerancję glutenu?

Jeżeli pacjent od dłuższego czasu doświadcza rozmaitych dolegliwości w obrębie układu pokarmowego i zauważył u siebie zmiany skórne, wówczas powinien wziąć pod uwagę, że może być to nietolerancja glutenu. Jakie badania warto wykonać w tym kierunku? Otóż przede wszystkim należy pamiętać o tym, że uczulenie na gluten daje podobne objawy jak np. zespół jelita drażliwego. W związku z powyższym, doświadczane dolegliwości, wcale nie muszą oznaczać, że jest to właśnie uczulenie na pszenicę, celiakia czy NCGS. Żeby jednak nabrać pewności, przede wszystkim należy wykonać badania, których celem będzie wykluczenie lub potwierdzenie swoich obaw. Jeżeli pacjent chciałby w szybki i łatwy sposób dowiedzieć się, co mu dolega, może sięgnąć po testy na alergie do samokontroli. Rozwiązanie to najczęściej przeznaczone jest do wykrywania przeciwciał powiązanych z daną jednostką chorobową, co nie daje pełnego obrazu stanu zdrowia pacjenta. Dlatego też, jeżeli dana osoba zaobserwuje u siebie charakterystyczne dla tego typu alergii dolegliwości, powinna udać się do lekarza, który zaleci stosowne badania.

Jakie badania na nietolerancję glutenu warto wykonać?

Istnieją różne sposoby diagnozowania alergii na gluten. Są to wspomniane wcześniej testy do samokontroli, ale również specjalistyczne badania, wykonywane w placówkach medycznych. Jakie badania na nietolerancję glutenu warto wykonać i ile kosztują badania na nietolerancję glutenu? Ze względu na fakt, że choroby glutenozależne dają wielonarządowe objawy i odznaczają się złożonością patomechanizmów, ich diagnostyka nie jest prosta.

Najrzadziej występującą jednostką chorobową, jest uczulenie na pszenicę i, paradoksalnie, jej diagnostyka jest dosyć prosta. Wynika to z faktu, że daje ona natychmiastowe objawy zaraz po kontakcie z glutenem lub innymi białkami pszenicy. Metody, stosowane w diagnostyce tej jednostki chorobowej, to: diagnostyka laboratoryjna (oznaczenie we krwi specyficznych pokarmowo IgE), testy skórne punktowe, a także płytkowe. Ile kosztują badania na nietolerancję glutenu tym przypadku? Od kilkudziesięciu, do kilkuset złotych.

Jeżeli chodzi o celiakię, to można ją badać na kilka sposobów. W diagnostyce tej choroby stosuje się:

  • Badania genetyczne,
  • Badania serologiczne,
  • Badania histopatologiczne.

Ile kosztuje tego typu badanie na nietolerancję glutenu? Koszt jego wykonania może być różny, w zależności od rodzaju i miejsca, w którym przeprowadzana będzie diagnostyka. Najczęściej jest to wydatek rzędu kilkuset złotych.

Odnosząc się do ostatniej z jednostek chorobowych, związanych z nietolerancją glutenu, czyli NCGS, to jej diagnostyka okazuje się być najbardziej problematyczna. Dlatego też w pierwszej kolejności wykonuje się badania pod kątem wykluczenia alergii na pszenicę i celiakii, a następnie u pacjenta stosowane są testy prowokacji.

Test na nietolerancję glutenu a badanie z krwi

Wybierając test na nietolerancję glutenu do samokontroli, warto wiedzieć, że jest to rozwiązanie, w którym wykorzystuje się próbkę krwi pobraną z opuszka palca. W opakowaniu z tego typu narzędziem znajduje się instrukcja, a także pełen zestaw akcesoriów, niezbędnych do jego wykonania. Jak odczytać wynik na gluten po przeprowadzeniu diagnozy? W bardzo prosty sposób – 2 kreski na teście oznaczają wynik pozytywny, świadczący o alergii, 1 kreska to natomiast wynik ujemny, wskazujący, że alergia nie występuje. Należy jednak mieć na uwadze, że badanie to nie jest wystarczające, aby wykazać wszystkie rodzaje chorób, związanych z nietolerancją glutenu. Jeżeli pacjent boryka się ze specyficznymi dolegliwościami, opisanymi w tym artykule, może wymagać bardziej szczegółowej diagnozy. Ile kosztuje tego typu badanie na nietolerancję glutenu? Cena testu nie przekracza kilkudziesięciu złotych.

Podsumowując niniejszy artykuł, warto odpowiedzieć również na pytanie – dlaczego gluten jest szkodliwy? Otóż w przypadku osób, borykających się z nietolerancją glutenu, powoduje on szereg nieprzyjemnych dolegliwości, a część z nich może nawet zagrażać życiu pacjenta. U zdrowych osób, jest on całkowicie bezpieczny. Wskazując jednak konkretny powód, dlaczego gluten jest niezdrowy, to niewłaściwa dieta, oparta o produkty zawierające go w swoim składzie. Ryzyko powstawania nadwrażliwości na ten składnik zwiększa się bowiem, gdy całodzienne spożywanie glutenu, wynosi więcej niż 20 gramów.

Komentarze do wpisu (0)

Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl