Jak rozpoznać nietolerancję glutenu u dzieci?
Jakie są objawy nietolerancji glutenu u dziecka? Zanim je omówimy, wyjaśnimy, czym jest gluten. To białko roślinne, występujące w ziarnach zbóż, takich jak: pszenica, jęczmień, żyto i owies. W przypadku większości osób, nie stanowi on szkodliwego czynnika w codziennej diecie, jednak z roku na rok, pojawia się coraz więcej przypadków alergii, wywoływanych właśnie przez gluten. Gdy organizm ma kontakt z tego typu białkiem, dochodzi do uaktywnienia reakcji układu odpornościowego, która jest skierowana przeciwko własnym tkankom. Nietolerancja glutenu dotyczy zarówno osób dorosłych, jak i dzieci. Dotychczas, zostały przebadane i opisane trzy jednostki chorobowe, związane właśnie z uczuleniem na białka roślinne. Zaliczane są do nich:
- Celiakia,
- NCGS (nieceliakalna nadwrażliwość na gluten),
- Alergia na pszenicę.
U dzieci i niemowląt, alergia na gluten może powodować inne dolegliwości, niż w przypadku osób dorosłych. Dlatego też rodzice, którzy zaobserwują charakterystyczne objawy nietolerancji glutenu u dzieci, powinni niezwłocznie skontaktować się z lekarzem, w celu rozpoczęcia stosownej diagnostyki i leczenia.
Alergia a nietolerancja glutenu u niemowląt i dzieci
Nieprawidłowa reakcja organizmu na białka roślinne, określana jest jako nietolerancja glutenu. Objawy u dzieci i niemowląt mogą różnić się od tych, doświadczanych przez osoby dorosłe. Żeby wystąpiły, wystarczą już niewielkie ilości białek roślinnych w diecie najmłodszych (poniżej 10g). O alergii na gluten mówi się w sytuacji, gdy układ immunologiczny reaguje w sposób nieprawidłowy na alergen (w tym wypadku gluten). Nietolerancja, ma natomiast podłoże genetyczne.
W związku z powyższym, wśród pediatrów, trwają ciągłe dyskusje na temat tego, w jakim wieku bezpiecznie jest wprowadzić gluten w diecie niemowląt. Z najnowszych doniesień wynika, że potrawy, które zawierają w swoim składzie białka roślinne, najlepiej włączyć do diety maluchów pomiędzy 4. a 6. miesiącem ich życia. Warunek jest jednak jeden – muszą być one karmione piersią. W przypadku dzieci karmionych mlekiem modyfikowanym, białek roślinnych nie powinno się podawać przed 5. miesiącem życia, ani po 6. Nieprzestrzeganie tych zasad i zbyt gwałtowne wprowadzenie glutenu do diety, może spowodować, że delikatny organizm malucha, zacznie odczuwać charakterystyczne objawy nietolerancji glutenu u niemowląt. Warto wiedzieć jednak o tym, że nie muszą one świadczyć o tej przypadłości, a być oznaką innych dolegliwości.
Objawy nietolerancji glutenu u dziecka
Objawy nietolerancji glutenu u dzieci, okazują się być typowe dla wielu problemów, mających związek z przewodem pokarmowym. Dlatego też wielu rodziców, szczególnie maluchów, których dieta jest stopniowo wzbogacana o kolejne produkty, może wychodzić z założenia, że jest to efekt spożycia nowego składnika posiłku, do którego organizm musi się przyzwyczaić. Oczywiście częściowo jest to prawda, ponieważ objawy nietolerancji glutenu u niemowląt, są spowodowane takim właśnie działaniem. Należy mieć na uwadze jednak, że tego typu przypadłość, wymaga odpowiedniej diagnostyki, do której należy m.in. test na nietolerancję glutenu oraz leczenia, nie zaś przyzwyczajania organizmu malucha do glutenu. Do najczęstszych objawów nietolerancji białek roślinnych, zaliczane są:
- Bóle brzucha, wzdęcia i biegunki,
- Utrata masy ciała,
- Zaburzenia w rozwoju,
- Zahamowanie wzrostu,
- Niedobory witamin i minerałów,
- Anemia,
- Zahamowanie wzrostu,
- Wysypki i inne problemy skórne.
U osób dorosłych, lista dolegliwości jest znacznie dłuższa. Więcej na ten temat, można przeczytać w artykule: Nietolerancja glutenu – objawy, wykrywanie, badania.
Objawy nietolerancji glutenu u niemowląt
Kolejną z istotnych kwestii, jest alergia na gluten u niemowląt. Objawy tej nietolerancji omówimy w dalszej części tego paragrafu. Zgodnie z aktualnie przyjętym schematem żywienia niemowląt, produkty zbożowe, czyli te, które zawierają w swoim składzie gluten, nie powinny być wprowadzane do diety niemowląt zbyt wcześnie (tj. poniżej 4. miesiąca życia), a jednocześnie nie należy zwlekać z tym zbyt długo. Najlepiej zrobić to przed ukończeniem przez dziecko 7. miesiąca.
Wprowadzając gluten do diety niemowlęcia, należy robić to z dużą dozą ostrożności. Najpierw pozwolić maluchowi posmakować produkty z białkami roślinnymi, a przez kolejne miesiące, zwiększać tą dawkę. W tym czasie należy skrupulatnie obserwować, czy pojawia się nietolerancja glutenu. Objawy u niemowląt z reguły dotyczą dolegliwości ze strony układu pokarmowego oraz problemów skórne.
Uczulenie na gluten u niemowląt – czy mija?
Nietolerancja glutenu u niemowląt karmionych piersią nie występuje, ponieważ w mleku matki, nie jest obecny ten składnik. Pierwsze symptomy mogą pojawić się dopiero w momencie, gdy dieta malucha zostaje rozszerzana o produkty zawierające białka roślinne. Dotyczy to również dzieci, które wciąż karmione są mlekiem matki, a dodatkowo spożywają produkty zbożowe. W takiej sytuacji może pojawić się nietolerancja glutenu u niemowląt karmionych piersią. Objawy, które zostaną zaobserwowane, należy skonsultować z lekarzem i wykonać testy na alergie, potwierdzające lub wykluczające tę przypadłość. Ze względu na to, że organizm malucha jest wrażliwy, a jednocześnie dojrzewa i nabiera odporności, może okazać się, że wraz z rozwojem, ustanie uczulenie na gluten u niemowląt. Czy mija ta uciążliwa przypadłość? W wielu przypadkach tak, jednak warto to monitorować.